KIRKKO

SEURAKUNTATALO

KESÄKOTI OSVIITTA

HAUTAUSMAAT

KIRKKO (Kirkkotie 2, Uro)

Luumäen seurakunta on perustettu vuonna 1642, johon saakka se oli Lappeen seurakunnan kappeliseurakunta. Ensimmäinen kirkko lienee rakennettu kohta seurakunnan perustamisen jälkeen. Se sijaitsi nykyistä kirkkoa vastapäätä olevalla hautausmaalla. Kirkko tuhoutui Isovihan aikana. Toinen, risti-tyyliin rakennettu kirkko, sijaitsi nykyisellä paikalla. Tämä ns. Pyhän Marian kirkko valmistui 1731. Rakennus kärsi tuntuvia vaurioita Pikkuvihan aikana vuonna 1742, jolloin myös sen sisustus tuhoutui. Kirkko sekä vuonna 1781 rakennettu kellotapuli paloivat 1839.

Nykyinen, kolmas kirkko, rakennettiin vuosina 1843-45 C.L. Engelin piirustusten mukaan. Tämä ristikirkkomuotoinen rakennus edustaa 1800-luvun alkupuolen empiretyyliä. Istuinsijoja kirkossa on noin 1000. Alunpitäen kirkossa oli paanukatto, jonka jäännöksistä on noin vuonna 1890 rakennettu hautausmaan paarihuone. Kirkko korjattiin perusteellisesti Launiksen piirustusten mukaan. Tällöin mm. alttarin yläpuolella ollut parveke poistettiin ja suoritettiin ulkolaudoitus.

24-kertaiset urut hankittiin Kangasalalta vuonna 1908. Urut sähköistettiin v. 1955. Alttaritaulun maalasi vuonna 1929 Martta Helminen. Sähkövalaistus kirkkoon asennettiin v. 1951 ja sähkölämmitys v. 1952. Kirkko kunnostettiin ja maalattiin sisältä vuonna 1978. Nykyinen kellotapuli on peräisin vuodelta 1876.

SEURAKUNTAKESKUS (Vallaherrankuja 4, Taavetti)

Luumäen pitäjän keskustassa, Taavetissa, sijaitsee vuonna 1976 valmistunut seurakuntakeskus, jossa jumalanpalvelukset pidetään talvikuukausina, suuria juhlapyhiä lukuunottamatta. Seurakuntakeskuksessa sijaitsevat työntekijöiden työhuoneet, taloustoimisto ja diakoniatyöntekijöiden vastaanotto. Lisäksi talosta löytyy erilaisia tiloja kerhojen, nuorten toiminnan ja pienryhmien toimintaa varten.

KIRKKOHERRANVIRASTO (Vallaherrankuja 1, Taavetti)

Kirkkoherranvirastossa Taavetissa huolehditaan seurakunnan yleisistä toimistotehtävistä ja asiakaspalvelusta. Siellä hoidetaan toimituksista sopiminen (kaste, vihkiminen ja hautaansiunaus) ja tilavaraukset. Nimensä mukaan siellä myös sijaitsee kirkkoherran työhuone.

SEURAKUNTATALO (Konttimäentie 2, Uro)

Seurakuntatalolla, kirkkoa vastapäätä, järjestetään erilaisia kerhoja ja monenlaisia tilaisuuksia aina kastejuhlasta muistotilaisuuksiin ja kirkkokahveista näyttelyihin asti.

KESÄKOTI OSVIITTA (Haimilanranta 16, 54510 Uro)

Kesäkoti Osviitta tällä toistaiseksi vainosittaisessa käytössä remontin vuoksi. Leirejä ei pidetä. Seuraa tiedotuksia.

Kesän kohokohta on Osviitassa järjestettävä juhannusjuhla, johon kokoontuu joka kesä runsain määrin paikallista väkeä ja lisäksi myös kesäsukkaita.

HAUTAUSMAAT (Vanha hautausmaa: Kirkkotie 1, Uro, Saksalan hautausmaa: Hirvikalliontie 2, Uro, Kankaan hautausmaa: Haimilanranta 50, Uro ja Taavetin hautausmaa: Rauhantie 20, Taavetti)

Luumäen seurakunnassa on neljä hautausmaata ja kaksi siunauskappelia.

Kirkolla sijaitsevat Vanha hautausmaa ja Saksalan hautausmaa, joka perustettiin vuonna 1921. Seurakuntatalon viereisellä hautausmaalla sijaitsee luumäkeläisten sankarivainajien hauta-alue. Alueella olevan muistomerkin on suunnitellut Ilmari Virkkala. Tien toisella puolella on presidentti P.E. Svinhufvudin hautapaasi ja sen vieressä vapaussodan muistomerkki.

Seurakunnan kolmas hautausmaa eli Kankaan hautausmaa vihittiin käyttöön vuonna 1890. Hautausmaalla sijaitsee siirtokarjalaisten sankarihauta-alue, jossa on Tynyksen suunnittelema siunaavaa enkeliä kuvaavava muistomerkki. Kankaan hautausmaalla on oma siunauskappeli, joka on rakennettu vuonna 1961.

Neljäs seurakunnan hautausmaista sijaitsee Taavetissa. Taavetin hautausmaa perustettiin vuonna 1951 ja sen siunauskappeli valmistui vuonna 1955.