Liity kirkkoonMISTÄ APUA?
ELÄMÄN KRIISEISSÄ
KESKUSTELU JA SIELUNHOITO
PALVELEVA PUHELIN JA NETTI
TUKEA LÄHEISENSÄ MENETTÄNEILLE
VERTAISTUKIRYHMÄT JA MUU YHTEINEN TOIMINTA


MISTÄ APUA?

Elämässä tulee eteen myös odottamattomia tilanteita: onnettomuuksia, rahahuolia, työttömyyttä, ongelmia ihmissuhteissa, sairauksia. Näiltä sivuilta löydät ohjeita, mistä avun hakeminen kannattaa aloittaa ja kenen puoleen kääntyä. Sivuilta löydät ensiapua tästä hetkestä huomiseen selviämiseen.

Seurakunnan perustehtävä on auttaa ja tukea vaikeuksien keskellä niin käytännöllisissä asioissa kuin henkisessä selviämisessäkin. Vierelläsi kuljetaan vaikean asian läpi. Uskosi syvyyttä tai vahvuutta ei kysellä, eikä sitäkään, oletko kirkon jäsen.

 

ELÄMÄN KRIISEISSÄ

Kriisi ja suru koskettavat meitä jokaista joskus. Kriisityötä tehdään vastaanotoilla ja kotikäynneillä – siellä missä suru milloinkin kohdataan.

Työttömyys voi rasittaa henkistä ja taloudellista hyvinvointia sekä järkyttää elämän tasapainoa pitkäksi aikaa. Perhe-elämä voi joutua koetukselle erityisesti, jos työttömyys jatkuu pitkään. Diakoniatyöntekijän luokse voi tulla keskustelemaan kipeistä asioista.

Sairaudet, kuoleman kohtaaminen, muutto ja avioero ovat niin ikään tilanteita, joissa elämän perusteet saattavat järkkyä. Seurakuntasi kohtaa sinut näissä tilanteissa ja tukee seuraavaan päivään.

Älä jää surussasi ja kriisissäsi yksin vaan pyydä apua.

Diakoniatyöntekijä tavattavissa srk-keskuksessa (Vallaherrankuja 4, Taavetti) tiistaisin klo 10 - 12 AamuOlkkarissa, ja muuna aikana tavattavissa sopimuksen mukaan toimistolla tai kotikäynnillä.

Riitta Vanhoja p. 050 5529186 tai riitta.vanhoja(a)evl.fi

 

KESKUSTELUT JA SIELUNHOITO

Luottamukselliset keskustelut ja sielunhoito ovat keskeinen osa seurakunnallista elämää. Keskustelukumppani tai sielunhoitaja voi olla pappi, muu seurakunnan työntekijä tai joku toinen seurakuntalainen.

Sielunhoidollisissa keskusteluissa käsitellään juuri niitä asioita, joita sielunhoitoon hakeutuva haluaa käsitellä; kysymykset tai ongelmat voivat olla miltä elämänalueelta tahansa. Keskusteluissa tärkeää on luottamuksellisuus. Kirkkolaki sitoo papin ja lehtorin ehdottomaan vaitioloon.

Keskustelu on väylä puhua joko toiselle ihmiselle, lähimmäiselle tai Jumalalle, jolloin sitä voidaan kutsua myös ripiksi.

Työntekijöiden kanssa voi keskustella puhelimessa, heitä voi tulla tapaamaan seurakuntaan tai voit kutsua heidät kotiisi. Voit myös lähettää työntekijöille sähköpostia. Katso yhteystiedot.

 

PALVELEVA PUHELIN JA NETTI

Jos olet yksin, vaikeuksissa tai ahdistunut voit soittaa Palvelevaan puhelimeen su-to klo 18–01, pe-la klo 18–03 numeroon: 01019 0071  paikallispuhelumaksun hinnalla.

Palvelevaan puhelimeen voit soittaa nimettömänä. Palvelevan puhelimen päivystäjillä on koulutus päivystystehtävään. Kaikilla on vaitiolovelvollisuus.

Palveleva netti on evankelis-luterilaisen kirkon ylläpitämä verkkoauttamispalvelu.

Tutustu palveluun (https://www.verkkoauttaminen.fi)

 

TUKEA LÄHEISENSÄ MENETTÄNEILLE

Sururyhmässä läheisensä menettäneet voivat jakaa kokemuksiaan ja purkaa tunteita yhdessä toisten surevien kanssa. Ryhmässä annetaan tilaa puhua, mutta myös mahdollisuus olla hiljaa. On hyvä, että ryhmään tullessa läheisen kuolemasta on kulunut jo joitakin kuukausia.

Järjestämme sururyhmän kerran vuodessa syksyisin. Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa papin ja diakoniatyöntekijän johdolla. Tiedustelut: diakoni Riitta Vanhoja p. 050-5529186.

Lähikaupunkien sairaaloissa järjestetään ryhmiä myös esimerkiksi lapsensa menettäneille ja itsemurhan tehneiden läheisille. Lappeenrannassa on myös vertaisryhmiä nuorena leskeksi jääneille.

Älä jää surussasi yksin vaan pyydä apua. Diakoniatyöntekijät ja papit ovat käytettävissäsi myös henkilökohtaiseen keskusteluun.

 

VERTAISTUKIRYHMÄT JA MUU YHTEINEN TOIMINTA

AamuOlkkari kesätauolla, jatkuu taas syksyllä. Sen sijaan heinäkuussa joka tiistai tavataan Taavetin torilla klo 10-11,diakoniatyöntekijä tavattavissa siellä.

Seurakunnan Soppapäivät kokoavat seurakuntalaisia Taavetin srk-keskukseen (Vallaherrankuja 4) parillisina viikkoina torstaisin 31.5.2018 saakka, jolloin jäädään kesätauolle. Avoimet ovet klo 11 tarjoaa mahdollisuuden jutusteluun ja lehtien lukuun sekä vaihtelevaan ohjattuun ohjelmaan. Yhteiselle aterialle käydään klo 12. Aterian hinta on 3 euroa/työttömiltä ja eläkeläisiltä, 5 euroa/muilta. Soppapäivässä on tavaratori, jossa toiselle tarpeeton vaate tai tavara löytää uuden kodin maksutta. Lahjoituksia otetaan vastaan diakoniatoimistossa. Soppapäivässä jaetaan myös leipiä ja myös ruoka-annoksia (sikäli kun niitä jää yli).   Soppapäivät jatkuvat taas syksyllä.

Omaishoitajien vertaistukiryhmä kokoontuu seurakuntakeskuksella joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 10.30-12.30. Toiminta järjestetään yhteistyössä Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n kanssa. Ryhmä on kesätauolla, syksyllä jatketaan.

Kehitysvammaisille seurakunnassa on tarjolla kerhotoimintaa, hartaus- ja musiikkihetkiä sekä yhteisiä juhlahetkiä pääsiäisenä ja jouluna. Kesällä virkistäydytään kesäkodilla ja retkillä.

Eläkeikäisille avointa ryhmätoimintaa järjestetään Taavetissa ja Jurvalassa.  Tervetuloa joukkoon laulamaan, keskustelemaan ja ylläpitämään seurakuntayhteyttä!

- Eläkeläisten iltapäivät srk-keskuksessa Taavetissa (Vallaherrankuja 4), toiminta kesätauolla, syksyn päivämäärät tulossa sivulle myöhemmin.

- Eläkeläisten Aamu Jurvalassa (Suoanttilantie 2), kokoontumiset jatkuvat syksyllä.

- Senioritalon seurakuntahetki (Pajatie 1), kokoontumiset jatkuvat syksyllä.


Ryhmien toiminnasta ja leireistä saat lisää tietoa kirkollisista ilmoituksista sekä diakoniatyöntekijältä. Muutokset ovat mahdollisia.

 

TULE MUKAAN VAPAAEHTOISTYÖHÖN!

Tällä hetkellä tehtäviä olisi erityisesti kerhonohjauksesta kiinnostuneille. Syksyn mittaan valmistelemme mm. diakoniatyön joulutori tapahtumaa, myyjäisiä ja arpajaisia talkoilla.
Tehtävistä ja toiminnasta saat lisätietoja diakoniatyöntekijältä.

Päivän Sana

Luumäen seurakunta
Vallaherrankuja 4
54500 Taavetti