Rippikoulu on evankelis-luterilaisen kirkon kasteopetusta. Rippikoulun aikana pohditaan yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita. Rippikoulu on opetusta siitä uskosta, johon meidät on kasteessa liitetty. Rippikouluun voi osallistua, vaikka ei olisi kastettu eikä kuuluisi kirkkoon. Kasteen saa rippikoulun aikana yhdessä sovittuna ajankohtana.

Rippikoulun voi käydä ryhmässä tai yksityisesti. Eri seurakunnat tarjoavat erilaisia muotoja rippikoulun suorittamisen suhteen, kuten leiri-, päivä- tai iltarippikoulu. Seurakunnat ja kristilliset järjestöt järjestävät myös erilaisia teemarippikouluja, kuten ratsastus-, jääkiekko- ja vaellusrippikouluja.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jossa on kyse samasta armosta kuin kasteessa. Jumala haluaa vahvistaa konfirmoitavaa uskossa ja siunata hänen elämäänsä. Konfirmaatiossa koko seurakunta rukoilee nuoren puolesta. Konfirmaatiossa nuori osallistuu ensimmäistä kertaa itsenäisesti ehtoolliselle.